Meer dan vogels

2012.10.12 voordracht Arjenne VossepoelMeer dan vogels

geschreven voor de expositie van Claudia Huft
12 oktober 2012


Een drieluik
I Vogels
II Alle dagen vogels
III Bange vogel
(kort fragment uit deel II)

 

… Ze lopen over het marktplein in de stad, hippen in het weiland, baden pootje aan de waterkant, happen beestjes in het zand op het strand, hangen in de lucht met de boot mee naar Terschelling, cirkelen in de lucht, maken ┬ánesten in bomen, vliegen af en aan in de achtertuin, eten voor het zoveelste jaar mijn kersenoogst en bessenstruiken kaal, zitten op het dak, verscholen onder dakpan of in schoorsteen, vliegen tegen mijn raam aan en nesten zich in mijn brein als zwarte schaduwen. Soms houden zij zich schuil achter opkomende gedachten, boodschappenlijstjes, de afwas, eindeloze gesprekken om dan onverwacht op te duiken in wandelingen, overpeinzingen, waarnemingen van scherpe snavels, dreigend vleugels gespreid.

Het kan een plaatje zijn in een tijdschrift, een foto van iemand in wie ik iets, een vogel herken, een levend lijf, een stem, een klank, een vorm of kleur, textuur of geur.
En dringt het zwart van verenkleed, doordringende blik en scherpe snavel; het oorverdovend krassen in mijn brein. Soms een, maar meestal in grote getale tegelijk, meer dan honderd vogels dringen mijn dromen binnen.
En zo word ik elke ochtend wakker en spits mijn oren of zij ook niet mijn dagrust verstoren…